Eind september verhuist de vestiging van JB Besturingstechniek in Oosterwolde binnen Oosterwolde van de huidige locatie aan de Venekoterweg naar een groter pand aan de Nanningaweg. Het pand heeft een drie keer zo grote assemblage ruimte dan het huidige pand en ook het kantoorgedeelte is aanzienlijk groter dan in het pand waar men nu in zit. De kavel is ook nog eens drie keer zo groot dus voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de komende jaren.

De explosieve groei van JB Besturingstechniek verklaart directeur-eigenaar Jan Bos aan de afzetgroei van de Nederlandse exporterende speciaal machinebouwers in met name in landen buiten Europa. Deze machinebouwers zijn een belangrijke afzetmarkt voor de besturingen die JB Besturingstechniek ontwerpt, programmeert, bouwt en inbedrijf stelt.

Uit rapporten van diverse banken is de verwachting dat deze markt met +4% per jaar in elk geval tot aan 2020 blijft doorgroeien.

Daarnaast worden er steeds meer van de door JB Besturingstechniek samen met Jongsma Solutions in Oosterwolde ontwikkelde producten als een sticknaaddetectie middels vision (camera) technologie en een sealnaaddetectie middels een infraroodcamera verkocht. Een groeiend aantal klanten in met name de voedingsmiddelenindustrie schaffen dergelijke systemen aan om te voorkomen dat er lekke zakken met bijvoorbeeld poedermelk bij hun klanten terecht komen.

De afgelopen maanden hebben mensen van JB Besturingstechniek systemen in Vietnam, Nigeria, Angola en Kazachstan in bedrijf gesteld. Momenteel zitten er mensen van JB in Indonesië waar een complete fabriek met o.a. machines voor het coaten van gasleidingen in bedrijf wordt gesteld. Binnenkort vertrekken er mensen naar Bolivia om een indamper en droger in bedrijf te stellen voor het drogen van een kleiachtige kalksteen.

De omzet van de Silva Groep waar JB Besturingstechniek toe behoort samen met 3 anderebedrijven (Everts Product Handling, SelectEQ en VGB Industriële Besturingstechniek)  groeide in de afgelopen vijf jaar van Euro 3 miljoen naar Euro 6 miljoen dit jaar. Het aantal werknemers binnen de groep is van 30 naar 60 gegroeid.

Jan Bos is samen met zijn vrouw Marjan Bos-Spijkman eigenaar van de Silva Groep.